Спортска гимназија

Званични сајт Спортске гимназије

Историјат

 

О ШКОЛИ

 

Спортска гимназија је са радом почела у септембру 2002. године. Школску 2002/2003. годину настава се одвијала у два објекта, и то у згради бивше XI београдске гимназије и у згради у улици Петра Чајковског 2а. Те 2002. године уписано је 6 одељења у први разред и то 4 одељења друштвено језичког смера и 2 одељења природно математичког смера. Касније ће гимназија прећи на општи тип.Од 2009 радимо у згради у улици Петра Чајковског 2 и зграду делимо са Војном гимназијом.Школске 2015/16. Спортска гимназија има око 800 ученика који раде у 27 одељења.

Ученици су спортисти. Тренирају различите спортове – кошарку, одбојку, фудбал, рукомет, ватерполо, атлетику, скијање, карате, џудо, јахање, плес,тенис…. Велики број ученика су репрезентативци за своје годиште или првотимци у својим клубовима. Многи од њих учестовали су на Олимпијади за младе у Сингапуру, у Бакуу или на такмичењима светског и европског ранга.Спортску гимназију су завршили многи истакнути спортисти и репрезентативци, јавне личности.Нећемо наводити имена јер не можемо сва имена да упишемо.

Поред спортских, наши ученици су активни у организовању хуманитарних акција и културних догађаја.Њихов дух и енергија позитивно утичу на околину.Дођите и постаните и ви ђак Спортске гимназије!

 

У част Светомира Ђукића – Дан Спортске гимназије
Име Светомира Ђукића живи дуже од 100 година, а Спортска гимназија га слави сваког 29. маја као Дан школе. Овај генерал и свестрани спортиста је прави пример ученицима – спортистима како су знање и спорт у нераскидивој вези и како су успеси неретко о острани.

Светомир Ђукић је рођен 29. маја 1882. Године у селу Ражани код Косјерића. Гимназију је завршио у Београду, а Војну академију у Нишу. Као кадет Војне академије Светомир Ђукић је био велики спортиста – стрелац, мачевалац, пливач, тркач, гимнастичар, веслач, скакач и бициклиста. Ђукић је оснивач и први директор Спортског олимпијског клуба који је основан 23. фебруара 1910. године. На Петим летњим олимпијским играма, које су се одржале у Стокхолму 1912. године Светомир Ђукић је био на челу олимпијске селекције Краљевине Србије, а до 1948. је био члан Конгреса Међународног олимпијског комитета. Предводио је југословенске спортисте који су учествовали на Олимписким играма у Анверсу 1920, Паризу 1924, Амстердаму 1928. и Берлину 1936. године.
Као успомена на лик и дело Светомира Ђукића отворена је у Косјерићу ”Олимпијска соба” у којој су изложени олимпијски трофеји и експонати.
Ученици – спортисти следе пут Светомира Ђукића. Олимпијску заставу донели су 2010/2011.  школске године. Неки ученици су  учествовали на Олимпијским играма 2012. у Лондону (Андеа Арсовић – стрељаштво, Јован Поповић – веслање).Неки се припремају за Олимпијске игре 2016.

Спортска гимназија годинама уназад има ,,статус“ интернационалне и регионалне школе с обзиром на то да постоји велико интересовање и често притисак за упис ученика (спортиста) из Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Грчке, Алжира…као и деце српског порекла из дијаспоре, али и деце страних  дипломата у Србији.

Ученици Спортске гимназије:

Одбојка: Јована Бракочевић, Александар Бата Анастасијевић….

Кошарка: Наташа Ковачевић, Стефан Марковић, Иван Паунић, Лука Богдановић, Василије Мицић.

Фудбал: Марко Грујић, Лазар Марковић, Немања Михајиловић, Стефан Бабовић .

Ватерполо: Филип Филиповић, Душан Мандић, Стефан Митровић.

Тенис: Виктор Троицки, Бојана Јовановски.

Веслање: Јован Поповић, Светислав Радовић.

Стрељаштво: Андреа Арсовић,

Теквондо: Тијана Богдановић,

Плес: Иван Милеуснић,

На олимпијади у Рију Србију су представљали и бивши и садашњи ученици Спортске гимназије: Филип Филиповић, Душан Мандић, Стефан Митровић (ватерполо), Андреа Арсовић(стрељаштво), Тијана Богдановић (теквондо), Викотр Троицки (тенис), Јована Бракочевић (одбојка), Стефан Марковић (кошарка).

Спортски резултати, наше гимназије, за понос:

Светско  првенство средњих школа

Кипар 2013.г.кошаркаши – бронза за Србију.

Француска 2015.г. – кошаркашице- бронза за Србију.

Београд 2016.г. светско првенство – одбојкашице бронза за Србију

Школска олимпијада ученика Србије – Врање 2016.г. пет златних, једна сребрна и једна бронзана медаља.

Многобројна освојена четврта и пета места на  светским школским  првенствима у одбојци и кошарци.

О школи у сликама

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Sportska Gimnazija © 2015 Frontier Theme
Email
Print